Experimentális jellegű vacsorát szerveztem annak a héber nyelvi csoportnak, amelyben mélyen szunnyadó héber nyelvtudásomat frissítgetem. Az informális vacsora ötlete kiegészült egy egészen speciális zsidó szédervacsorával, a februári Tu Bisvát - a fák újévének a megünneplésével. A 15 fős vacsora komoly előkészületeket igényelt, de baráti segítséggel egészen profi módon abszolválódott. Igazi tudományosan előkészített liturgia volt, úgy ettük végig a gyümölcsöket, ahogyan kellett, úgy ittuk meg a négy pohár bort, ahogyan az elő volt írva és még egy gyönyörű babérfa is került az asztalra...
Zsidó tradíció, hogy gyümölcsöket és olajos magvakat együnk Tu Bisvátkor. Sok vallásos zsidó ilyenkor az asztalra teszi a hét "alapétket", amiket a Tórában Izrael földjével azonosítanak, amelyek a Deuteronómium szerint a búza, árpa, szőlő, füge, gránátalma, olívabogyó és a datolya.
"Mert jó földre visz be most téged Istened, az Úr: folyóvizek és mélyből fakadó források földjére, amelyek hegyen-völgyön a felszínre törnek; búzát és árpát, szőlőt, fügét és gránátalmát termő földre, olajfáknak és méznek a földjére. Olyan földre, ahol nem kell szűkösen enned a kenyeret, és nem szenvedsz hiányt semmiben; olyan földre, amelynek köveiben vas van, a hegyeiből pedig rezet bányászhatsz. Ehetsz jóllakásig, és áldani fogod Istenedet, az Urat azért a jó földért, amelyet neked adott." (5Móz 8,7-10)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése