Fantasztikus élményben volt részem, amikor kemencében sült kuglófot készíthettem Csetneki Juci nénivel, akinek még eredeti kemencéje és természetesen receptje is van.
Egy kora reggel vágtunk bele közösen 8 kuglóf sütésébe. Én ott állhattam mellette a fényképezőgépemmel, hogy megörökítsem ezt az ősi sütési módot és egyben belekerülhessen a pilisi kemencés kuglóf a készülő evangélikus szakácskönyvbe.
Egy kora reggel vágtunk bele közösen 8 kuglóf sütésébe. Én ott állhattam mellette a fényképezőgépemmel, hogy megörökítsem ezt az ősi sütési módot és egyben belekerülhessen a pilisi kemencés kuglóf a készülő evangélikus szakácskönyvbe.
Az alábbiakban közlöm a 8 kuglófra való receptet, amit Juci nénitől kaptam. Ha valaki ki szeretné próbálni, szeretettel ajánlom a lejjebb található 1 nagy kuglófra való receptet, lehet, hogy a konyhai tűzhely sütőjébe az is elég lesz!
A fotók egy diavetítésben megtekinthetők, ajánlom őket szeretettel!
A recept és a fotók nem publikálhatóak előzetes engedély nélkül, mivel ezek nemsokára egy könyvben is megjelennek majd!
Hozzávalók (8 kuglófhoz)
A tésztához:
4 kg finomliszt
2 kg rétesliszt
80 dkg mazsola
500 gr margarin
80 dkg cukor
50 db tojássárgája
300 gr élesztő
4 l tej
1 evőkanál só
A kuglóf-formák kikenéséhez, a gyúródeszka lisztezéséhez, a kuglófok zsírozásához és porcukorral való meghintéséhez:
1 kg finomliszt
500 gr zsemlemorzsa
250 gr margarin a kuglófformák kikenéséhez
500 gr préselt zsír (bolti) a kinyújtott tészta megkenéséhez
500 gr porcukor
2 csomag vaníliás cukor
A töltelékhez:
1 kg cukor a töltelékhez
2 csomag fahéj (2x20 gr)
1 kg darált dió
Elkészítés:
1. A kuglóf-formákat margarinnal kikenjük és zsemlemorzsával megszórjuk.
2. A 6 kg lisztet a mazsolával elkeverjük, hozzáadunk 500 gr margarint, összemorzsoljuk vele.
3. Felmelegítjük a tejet, hozzáadunk 80 dkg cukrot. Kiveszünk belőle annyit, amennyi az élesztőt ellepi és felfuttatjuk vele.
4. Felverjük a tojássárgáját egy-két kanál hozzáadott tejjel.
5. A lisztes keverékhez hozzáadjuk a megmaradt tejet, a felfuttatott élesztőt, a tojáskeveréket és egy kanál sót. Az egészet jól átkeverjük, fakanállal kétszer jól átdolgozzuk, majd 1 órát kelni hagyjuk.
6. A megkelt tésztát 8 felé osztjuk, majd a leveles állag eléréséhez többször hajtogatjuk. A 8 adagot egyenként kb. tányér nagyságúra kinyújtjuk, a sodrófával egyik, majd másik irányból kiütögetjük belőle a levegőt, és vékonyan megkenjük a krémesre kevert zsírral.
7. A tésztát meghajtogatjuk. Vízszintesen képzeletben elharmadoljuk a kinyújtott tésztát. Felülről a harmadát a középső harmadra hajtjuk, majd az alsó harmadot ráhajtjuk (levélhajtás). Az összehajtott tésztát képzeletben megfelezzük. A bal oldali részt a felezővonalig behatjuk, majd a jobboldalit hasonlóképpen. A most már két részből álló tésztát összehajtjuk, mint egy könyvet, és úgy tesszük magunk elé vissza a nyújtódeszkára, hogy a „könyv” éle velünk szembe kerüljön.
8. A tésztát magunk elé vesszük, újra kinyújtjuk, megkenjük zsírral, majd a hajtogatást megismételjük. Úgy tesszük le, hogy a „könyv éle” újra velünk szemben legyen.
9. A tésztákat újra kinyújtjuk és megszórjuk a maradék cukorral, a dióval és a fahéjjal. Feltekerjük, majd a feltekert tésztát csigaformára tekerjük és beletesszük az előkészített kuglóf-formákba.
10. Félórányi további kelés után kerülhetnek a kuglófok kb. másfél órára a kemencébe.
11. Miután kivettük a kemencéből a kuglófokat, megszórjuk őket porcukorral. Ezek után kifordítjuk a kuglófokat a formából, és megszórjuk az egészet a vaníliás cukorral elkevert porcukorral.
Otthoni körülmények között a kuglófformába helyezett
tésztát még addig hagyjuk kelni, amíg a sütő eléri a 210 fokot, majd a
sütőnktől függően 35-40 percig sütjük. Ha a teteje nagyon pirosodna, takarjuk
le a sütőben sütőpapírral. A sütési hőfokot lejjebb kell venni, ha pirulni kezd
a teteje.
500 gr finomliszt
250 gr rétesliszt
100 gr mazsola
60 gr vaj a tésztához
60 gr vaj a tészta megkenéséhez
100 gr cukor
6 tojás sárgája
35 gr élesztő
½ l tej
csipet só
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése