Micimackó pulcsija csálén áll


Nem tudom ki nyúlhatott most hozzá, de mióta költöztünk, itt ül méltóságteljesen a hálószoba komódjának tetején Micimackó, néhány iratokat tartalmazó doboz társaságában. Micimackó jó nagy, tulajdonképpen nem is emlékszem rá, hogy miért tettük ide, valószínűleg nem akartam nagyon mélyre elsüllyeszteni, aztán itt ragadt a szobában, trónol az életünk felett, na ő aztán dokumentálhatná ezt a pár évet. De lehet, hogy nem Micimackó a legjobb alany erre. Ő szerintem csendben itt elüldögél, maximum a mézet hiányolja, mit is érdekli őt hogyan és miért került ide.

Régebben nagyon sokszor látogattam idős embereket. Még a közös életüknek együtt örülő házaspárokat vagy éppen özvegyen maradt asszonyokat, férfiakat. Mint lelkészt, szívesen invitáltak a nagyszobába. Legalábbis először mindig oda kellett bemenni, aztán jöhetett a konyhában való ücsörgés, amíg ránk nem homályosodott a nap vége vagy amíg a kávé ki nem hűlt, mert a történetek a nap múlásánál vagy a forró kávénál is mindig izgalmasabbak voltak. De először a nagyszobába mentünk be. Lassan, sok-sok nagyszoba után jöttem csak rá, hogy miért.

A nagyszoba az emlékek szobája. Házassági évfordulók emlékére kapott óriási megszáradt virágcsokrok, obligát családi fotók a falon és hát a babák, kisimított szoknyácskáikkal a rekamié közepére ültetve. Ezek a babák soha nem hiányoztak egyetlen nagyszobából sem. Mindig rájuk mosolyogtam, kicsit szomorkás mosollyal, mert tudtam, ezekkel a babákkal már nem játszik senki. Még egyszer utoljára szépen felöltöztette őket valaki, és a rekamié közepére gondosan odabiggyesztette.

Lassan összeállt a kép a falusi nagyszobákról, az emberi életek múzeumairól. A kislányokról, akik felnőttek és már soha többé nem játszanak a babáikkal, milyen ciki is lenne, meg úgyis vannak sokkal menőbb babák. Már az alvósbaba sem trendi, a mai babák sem lesznek trendik néhány évtized után. Nagymamává avanzsált anyák rendezgették át a nagyszobát, amit ma már nem használ senki, legfeljebb házassági évfordulók ünnepére teszik az asztal közepére a rántotthúsos tálat és a cukrászdából hozott csokitortát. És a hatalmas virágcsokrot.

A babák pedig még egy darabig ott figyelnek a szoba közepén. Lehet, hogy egy napon Micimackó is a nappaliba kerül, hogy ne múljon el az emlékekből minden olyan gyorsan. Mert hogy első szülinapi ajándék volt, akkor még úgy kellett az apró kicsi kezeknek felkapaszkodni rá és társaira, hogy elérjék őket. És hát igen, a nagyszülők ajándéka volt. És hogy emlék maradt. Mert a babák és a Micimackók emlékek, hogy volt minden ember életében egy aranykor, amikor még volt, aki játsszon a babákkal, a mára megkopott autókkal és persze Micimackóval.

Micimackó, neked ki állította csáléra a pulcsidat?

Nincsenek megjegyzések: