A magyar háziasszonyok cukrászati előmeneteléért...

Még soha nem nyomkodtam ki lapzselatint. Még soha nem is láttam. Creme brulée-t csak étteremben ettem, és nem gondoltam volna, hogy a gyermekkori disznópörkölő bonsai változatát akarom majd megvenni, hogy ezzel a furcsa és veszélyes kis tűzpisztollyal akarjak majd roppanós karamellréteget varázsolni a málnás creme brulée tetejére. Persze ilyen édesen sárga mangót is csak valahol Dél-Amerikában ettem, itthon csak a zöldes-bordós teszkós változatot vásároltam még. Sajttorta receptet is még csak a new york-i Zabar honlapján olvasgattam és a bónuszként kapott tokaji aszús fagyi ötlete sem jutott még eszembe soha.
Joggal kérdezheti az olvasó, hogy minek kell a magyar háziasszonynak ennyi flanc? Nem is tudom. Valahogyan belülről jön a késztetés, hogy süssünk-főzzünk, megismerkedjünk különlegességekkel, kipróbáljunk új gasztro-technikákat, és engedjük magunkat néhány órára elvarázsolódni egy bűbáj-konyhában. 
Ez történt tegnap este is a Csillagánizs főzőiskola francia cukrászat estéjén. Mach Tímea "iskola-igazgató" és Ferenczy Hajnal cukrász vezetésével hatan próbáltunk elmélyedni a francia cukrászat rejtelmeiben. Nem volt könnyű dolgunk - hétköznapi konyhai technikákká kellett varázsolni nagyüzemi cukrászati fogásokat. Mindezt három órában, de mégis felvállalva, hogy megláthatjuk, otthon is hogyan  válhat a rohanóssá silányodó ünnepi ebéd néhány órára vendég-marasztaló, ízekkel ismerkedő, időről elfeledkező igazi közösséggé.
Talán ezért feledkezik bele a magyar háziasszony is az igazi mangó sárga puhaságába, a félbevágott vaníliarúd illatába, a málnával átitatott krém lágyságába. Francia, amerikai, német vagy magyar - a lényeg úgyis a saját kezűleg elkészített édes szeretet. Biztosan nem véletlenül ilyen "geil" ez a poszt sem - még reggel is éreztem a tejkaramell illatát...

2 megjegyzés:

Sophie írta...

Kedves Ági!
Örömmel olvastam a bejegyzésedet a Francia cukrászat titokzatos erdejében tett közös kirándulásunkról! :)) Szívből gratulálok a blogodhoz!
Remélem majd még sütünk-főzünk együtt Csillagánizséknál!
Minden jót, Zsófi

p_agnes írta...

Szia Zsófi, köszönöm a gratulációt! Nagy élmény újra a Csillagánizs, alig várom a következő alkalmat! Vettem konyhafáklyát, és már vagy kétszer készítettem creme brulee-t, a gyerekeimnél is nagy sikere volt, ami nagy szó! :-)
Szép nyarat neked, hátha találkozunk egy őszi alkalmon!
Üdv,
Ági