Hogyan sütöm a kenyeret...

Többen kérdeztétek, hogyan sütöm a kenyeret, ezért most a jelen fejlesztés receptjét felteszem ide. Az eredeti kiindulópont Fűszeres Eszter zempléni posztja a kenyérről. Sokszor sütöttem, kis variációkkal most így néz ez ki nálam:

100 gr durumliszt (Herbáriában magyar durumliszt kapható)
900 gr finomliszt
2 x 7 gr szárított élesztő (Oetker-t használok)
1 dl olívaolaj
6 dl langyos víz
1 evőkanál só (de ezt annyira nehéz eltalálni, de kb. ennyit teszek bele)
bors
1 fej vöröshagyma nagyon apróra vágva (de mehet bele dió, zöldfűszer, fokhagyma - ízlés szerint)

A hozzávalókat egy nagyon nagy tálba teszem, tésztadagasztó-spirállal ellátott kis robotgépemmel összedagasztom. Mindezt türelmesen, kell neki a dagasztás. Majd, kb. 3-4 órán keresztül kel a tészta, közben kétszer-háromszor átgyúrom, hogy a levegőt kinyomkodjam belőle, és hadd keljen újra. Sütés előtt a sütőt alsó-felső sütéssel a legnagyobb hőfokra állítom.
Én a tésztát háromfelé osztom, mert baguett-sütőben sütöm. Három hosszú kígyót formázok, kukoricalisztben (opcionális) meghengergetem kicsit, majd beleteszem a baguett-formába. Amikor még nem volt ilyen formám, akkor kétfelé vettem a tésztát és két hosszabb forma kenyeret sütöttem belőle.
A sütőbe beállítok egy kis tálat vízzel, mert kell a gőz hozzá. Amikor már látom, hogy elég nagyra kelt, akkor egy sütőpapírt a kenyerekre teszek, hogy még ne a teteje piruljon meg, hanem belül is sülhessen. Később kiveszem a papírt, még pirul egy kicsit, majd ha az oldalán is látom, hogy megsült, kiveszem a kenyeret a sütőből.
Tapasztalatom, hogy a sütési idő annyira sütő-függő, hogy nagyon nehéz megadni a megfelelő időt, azt mindenkinek ki kell tapasztalnia. De kb. 20-25 perc biztosan kell hozzá, de végig "monitorozni" kell az eseményt.
Remélem másnak is sikerül, mi nagyon szeretjük, a gyerekek is!


Nincsenek megjegyzések: