Így eszünk mi - Katalin-napon

Izgalmas kihívás az embernek életében először Katalin-napot ünnepelnie. Mivel a családban a női nevek messze állnak a mainstream-től, így a szűk családi körben egyetlen Katalin sincs. Ezért vannak a jó barátok (hadd idézzem MP-t), hogy ők legyenek a Katalinok. A blog lelkes olvasói könnyen kitalálhatják, hogy melyik Katiról is van szó (Isten éltesse újra)!
Az ünnep színhelye a Monortól nem messze található Nádas fogadó, amiről helyi viszonylatban csak annyit gondoltunk, hogy van. Közeli szemlélődőként azonban egy kellemes, modern, egészen meglepően jó konyhával dizájnolt éttermet találtunk. Nyáron még tó és terasz is van hozzá. Kedves társaságunk először csak a saját tányérjából evett, rendkívül kulturált módon, villa hátára púpozva a köretet, majd a desszert végére az előttem lévő tányérban landolt az villák-kanalak fele és senki sem panaszkodhatott, hogy nem kóstolhatta meg az összes rendelt édességet...
És még lábjegyzetben jegyezném meg, hogy ún. Torkos Csütörtök akcióban voltunk itt, féláron, ami állítólag minden hónap utolsó csütörtökét jelenti. Szerintem még megyünk.

Ubiquitous Chip - memories from Glasgow

The other day I accidentally came accross a Glaswegian magazine: i heart. As I was browsing throught it, a restaurant feature seemed very familiar. Soon I realized the article was about an uptown restaurant in Glasgow West End that I happened to visit in the summer of 2002, with collegues from GCVS who invited me for a farewell dinner. Funny. Unfortunately at that time I had not been aware of my calling as food commando officer...

What Would Jesus Do?

A reliable source informs me that one of Australia's big Christian bookstore chains has serious problems with shoplifting. Can you guess what their most-stolen item is?

The WWJD bracelets.

originally here

Balaton Marathon Relay with Muse

It had been decided. We will run the Balaton Marathon Relay. Running competition in November... Well, in the last minute I really wanted to change my mind. This is nonsense. Then friends, the booking process and I don't know what else decided about going and running. 2x7 km on Saturday, then another 10 on Sunday.
During the first run it slowly dawned on me that this is good. I need it. I need to feel this freedom, the power of my energy, the limits of my aching bones. Sunday was a challenge though. But I made it. Mission completed. The results don't matter - why would they if I had no time to train properly?
And the lesson: yes, it is possible to run even 10 km while listening to the same 3 songs all the way. Thanks, Muse :-)





Mai élmény a Teológiáról

Hidasi Márk teológus igehirdetése
És ezt mondta nekem: "Megtörtént! Én vagyok az Alfa és az Ómega, a kezdet és a vég. Én adok majd a szomjazónak az élet vizének forrásából ingyen. Aki győz, örökölni fogja mindezt, és Istene leszek annak, az pedig fiam lesz.
Jel, 21,6-7

Kedves Testvéreim! A zenehallgatás és az ige felolvasása után hadd kérdezzem meg tőletek, talán titeket is érdekel: mi a helyzet ma Magyarországon a rockerekkel? Miért is titkolnám, hogy a textusban szereplő szomjazókról először a rockerek jutottak eszembe. Közöttük nőttem fel, ismerem őket, tényleg szomjasak. Tudom, hogy ők hordószámra hörpintik a sört, literes demizsonból töltik a bort, a bátrabbak pedig korsóból isszák a pálinkát. Majd kis idő múlva kezdik elölről az egészet, mert szomjasak maradnak.

Igaz, hogy jómagam soha nem voltam igazi rocker, mert másképp öltözködtem, a hajam ugyanilyen volt akkor is, máshogyan gondolkodtam, ők mégis befogadtak engem. Évekig működő asztaltársaságukból érkeztem ide az evangélikus teológiára. Úgy érzem, köszönettel tartozom nekik, amit majd személyesen mondok, vagy pedig nem is beszélek soha arról, ami ma elhangzik ebben a teremben. Egyelőre nem tudom, mi lesz… Nektek, Hallgatóknak pedig egyre világosabb lesz, hogy a rockerek mai igehirdetésemben egy szimbólum.

Annak az embernek a szimbóluma, akit Alfa és Ómega hív. Annak az embernek a szimbóluma, aki talán nem is tud erről az üdvözítő szándékról, amit a Jelenések könyvének szerzője látomások után írt le Patmosz szigetén. Annak az embernek a szimbóluma, aki lehet, hogy szüleitől, hittanórán, templomban, tőled sokat hallott Krisztusról és a végidőkről. Aztán nem kellett neki egyik példázat sem, ahogy a feltámadás, az új teremtés hirdetése, a passió sem. Annak az embernek a szimbóluma, akiről talán nem is sejtettük, hogy örökölheti mindezt, akit Alfa és Ómega örökbe szeretne fogadni…

Ti is találkoztatok rockerekkel. Nem biztos, hogy úgy történt, mint velem: kocsmában, vagy szabadtéri fesztiválokon, ahol a szeszgőz beárnyékolta a világot, és ahol nem ragyog Isten dicsősége. Lehet, hogy egy osztályba jártál, táboroztál velük, szobatársak, barátaid, haverok voltak, régi ismerősök. 
...

Music of the day - Leonard Cohen: Thousand Kisses Deep

The ponies run, the girls are young,
The odds are there to beat.
You win a while, and then it's done -
Your little winning streak.
And summoned now to deal
With your invincible defeat,
You live your life as if it's real,
A Thousand Kisses Deep.

I'm turning tricks, I'm getting fixed,
I'm back on Boogie Street.
You lose your grip, and then you slip
Into the Masterpiece.
And maybe I had miles to drive,
And promises to keep:
You ditch it all to stay alive,
A Thousand Kisses Deep.

And sometimes when the night is slow,
The wretched and the meek,
We gather up our hearts and go,
A Thousand Kisses Deep.

Confined to sex, we pressed against
The limits of the sea:
I saw there were no oceans left
For scavengers like me.
I made it to the forward deck
I blessed our remnant fleet -
And then consented to be wrecked,
A Thousand Kisses Deep.

I'm turning tricks, I'm getting fixed,
I'm back on Boogie Street.
I guess they won't exchange the gifts
That you were meant to keep.
And quiet is the thought of you
The file on you complete,
Except what we forgot to do,
A Thousand Kisses Deep.

And sometimes when the night is slow,
The wretched and the meek,
We gather up our hearts and go,
A Thousand Kisses Deep.

The ponies run, the girls are young,
The odds are there to beat...

The song

Egy ilyen délutánon mi jut az ember eszébe? Egy olyan dal, ami előhívja az emlékeket, az érzelmeket, a múltat és a jelent. Hogy a jövőt mennyire, azt nem tudom, de sejtem...
Szóval ez itt Bruce Springsteen és a dal: Cover me. The rest is mystery.