A tápiószelei Blaskovich Múzeum

A minap egy barátok által szerkesztett blogon megfejtettem, hol található egy épület. Nagyon büszke vagyok magamra, mert olyan misztikus az egész - volt egy fotó, pár napig csak néha-néha ránéztem, de nem hagyott nyugodni. Eszembe jutott, hogy hasonlít egy kúriára, amit ismerek, de hát biztosan nem az, mert miért is pont az lenne az. Egyik éjszaka, elalvás előtt még félálomban eszembe jutott a feliratának a szövege: Ápr. 4. MGTSZ. Másnap a blogon a fotóra rákattintottam, és kinagyítva már látszódott rajta a felirat. Az volt az a kúria. Úgy megörültem neki! Én jöttem rá! Jó volt a megérzésem!
(ha valakit érdekel, itt megnézheti: http://www.lslracingteam.blogspot.com/)
Az elmúlt években többször jutott eszembe, hogy ha pénzem lenne, megvenném, és felújítanám. Egy másik ilyen gyönyörű kúria is van Tápióbicskén, arról is sokat álmodoztam :-) Hát valószínű, hogy egyik sem lesz az enyém, viszont van egy kúria, ami mind a mai napig szinte eredeti állapotában látogatható.
A tápiószelei Blaskovich Múzeum az ország egyetlen, a második világháborút berendezésében is sértetlenül átvészelő KÚRIAMÚZEUMA.
Gyermekkoromban nagyon sokszor jártunk ott. Most, amikor felnőtt fejjel újra megnéztem, szinte minden szoba, bútor és festmény ismerősként köszönt vissza rám. Ha belegondolok, ez a kis kúriamúzeum mennyire hozzájárulhatott ahhoz, hogy értékelni tudjam az építészetet, a képzőművészetet, legyen szemem és igényem a szépre (és persze mindenre, ami romantikus :-). Alig várom, hogy újra megnézhessem, olyan mesebelinek látom még most is...


http://www.blaskovichmuzeum.hu/muzeumrol_mult.php

WATCH-SHELF: Brideshead Revisited

Evelyn Waugh regénye a 20. század első felének igazi angolos, oxfordi hangulatába visz vissza. A főhős, Charles Ryder egy második világháborús tisztként emlékszik vissza az emlékezetét soha többé nyugodni nem hagyó emlékekre.  A regény film-adaptációja a nyolcvanas évek elején készült, 11 mini-részből állt, amiket a BBC vetített. Főszereplő Jeremy Irons. A 2009-ben készült új adaptációról túl sok jó kritikát nem lehet olvasni, de biztosan érdemes a két feldolgozást összehasonlítani.
A Granada-produkció jellemzője a regény szövegéhez és cselekményéhez való hűség és a mai szemnek és fülnek talán furcsának ható "lassúság," ami viszont ebben a műfajban elengedhetetlen.
Gyönyörű film...





MUSINGS

Szerintem akkor  nagy kihívás új bejegyzést írni, amikor az embernek semmi mondanivalója nincs.  Persze ez így még véletlenül sem igaz - elég sok mindenről tudnék beszélni... Főleg a blog megszületése idején volt jellemző, hogy akkor írtam, amikor ugyan kiírni magamból nem tudtam azt, amit pedig jó lett volna, de legalább az írás ténye megnyugtatólag hatott. Valahogy ez a mai nap és este ilyen. Az írás csupán jelzésértékű...

Márc. 5. péntek este - NŐNAP!

Ökumenikus Női Imanap - klassz. Utána a végére odaérkezett ifis buli - klassz, és még ennél is jobb :-) A képen Cs. Zsolti, én és K. Dani. Tőlük kapott nőnapi rózsát tartok a kezemben! Az élet hálás pillanatai...