előkészítők

Igen, van egy ilyen nagyon komoly része az életemnek (mostanában), hogy előkészítők. Ezek félévente négy vagy öt alkalmat jelentenek, amikor teológus hallgatókkal együtt készülünk az ún. szupplikációra, arra az alkalomra, amikor gyülekezetekbe mennek prédikálni.
Az előkészítők időszaka jó zsúfolt idő, de mindig teológiai és igehirdetési kihívásokat jelent, és ami még nagyon szép benne, hogy a megbeszélések alkalmával nagyon jókat lehet beszélgetni...

HALOTTAK NAPJA

Baj Anna: Halottak napja

Ezen a napon minden más
Újra mélyen érint meg a gyász
Nincs már velünk együtt
Kit ismertünk vagy szerettünk
Ma lélekben újra együtt lehetünk.

Eszembe jutnak az együtt töltött napok
Fülemben újra megcsendült a hangod
Szinte látom minden mozdulatod
Nem is tudhatod, mennyire fáj hiányod.

Gyertyákat gyújtunk és mécseseket
Ezek a fények világítsanak Neked
Örök világosságban, békességben nyugodj
Soha el nem felejtünk, biztosan Tudod!

1Kor 3,11 Mert más alapot senki sem vethet a meglevőn kívül, amely a Jézus Krisztus.

Nem csak egy épülő háznak kell alapot építeni, hanem az emberi életnek is. Életünkben kimondatlanul is keressük a biztos alapot és olyan sokszor rosszfelé keresgélünk. Kicsit szabad fordításban így lehetne ezt a páli igét még elmondani: az életednek az alapja az élet. Az élet és nem a halál.
Ma szomorúan a halálra gondolunk és emberi gyászunk, fájdalmunk könnyen kiöli szívünkből a reménység lehetőségét. Az élet alapja az élet és nem a halál – gondoljunk erre, így bíztat bennünket Pál apostol. Hiszen ki ne vágyna arra, hogy több legyen az élet, mint a fájdalmas halállal végződő földi lét? Ki ne szeretne újra abban a szeretettel teli közösségben lenni azokkal, akik a legfontosabbak voltak számára? Ki ne szeretne újra lehetőséget adni vagy kapni arra, hogy egy eltávozott hozzátartozójával rendezze kapcsolatát és a fájdalmas, szívet tépő emlékek megbékéléssé és megnyugvássá változzanak?
Isten ma azt az üzenetet hozza el számunkra, hogy az élet helyreállítása az alapoknál kezdődik. Az alap, az élet pedig Jézus Krisztus élete, halála és feltámadása. Ahogyan ő első zsengeként feltámadt, úgy támadnak fel egy Isten által jóváhagyott napon azok is, akiknek életét ma a sírjuknál meggyújtott gyertya jelzi, és így fogunk egy napon mi is velük együtt feltámadni.
Ha hiszünk és bízunk abban az alapban, ami egyedül Jézus Krisztusban ismerhető meg, akkor megtölti szívünket és életünket a reménység. A reménység az örök életben, a feltámadásban, a halál csupán átmeneti valóságában.
Legyen mindannyiunké ez a reménység, és ezzel a reménységgel álljunk meg szeretteink sírjánál. Jézus Krisztus értük és értünk is legyőzte a halál hatalmát.
Ámen.